KFUMs Stenhus

KFUM föreningen blev ägare till huset 1965 via KFUM-kören som samma år köpte det av NTO. KFUM har använt och använder huset som kontor och som verksamhetslokaler. KFUM-huset har under många år varit ett ställe där ungdomar mötts för gemenskap och musikaliska upplevelser. Huset är unikt genom sitt centrala läge och sin kombination av två scener och café. Redan på den tid då NTO ägde huset (före år 1965) var det en plats för olika danstillställningar, biografsalong,mm.

KFUM bedrev här i slutet av 60-talet en populär fritidsgård “Triangelgården” med bl.a. fullsatta diskotek för tonåringar. I början av 70-talet drev KFUM i cafélokalen Visklubben “Smedjonas”. Under 5 år på 70-talet hyrdes verksamhetsdelen ut till dåvarande “Modellteatern”. I slutet av 70-talet och början av 80-talet drev KFUM och Musikforum “Musikcaféet”. Musikforum utvecklades till Club Dolores med olika musikaliska arrangemang.

I mitten och slutet av 80-talet drev KFUM själva verksamheten vidare under namnet “K13” med fullsatta tonårsdiskotek, mycket populära rockbandstävlingar och olika former av teaterverksamhet. Efter en viss svacka i början av 90-talet drev KFUM sedan några år stället som “Haaket” med hardcorekonserter varannan lördag och diskotet “Teenage” varannan lördag, det senare i samarbete med Nattvandrarna Väster. Båda arrangemangen var mycket populära och ofta fullsatta. Haaket konserterna sändes live i Radio Eskilstuna liksom de månadsvisa lunchkonserterna från Musikskolan på Café Haaket. Från hösten 2002 kallades stället “Musiksmedjan” med en ny kraftfull satsning på musiken och musikskapandet i huset.

Under verksamhetsåret 2004-2005 gjordes en större renovering i Caféet och de gamla målningarna och färgerna från när huset byggdes plockades fram.

Från 2005 kallades verksamheten för “Lemon club” respektive “Lemon café” och i början av 2010-talet kallas det helt enkelt för KFUMs café.

På tredje verksamhets-våningen har det funnits musikinspelningsstudios och TV-studios. I källaren finns sedan 1992 Radio KFUMs (Radio Eskilstuna) verksamhet med sändningsstudios, kontor och ljudstudio.

KFUM-kören hade under många år sin sångträning i huset.

KFUM har namngett de olika salarna efter kända namn i KFUK och KFUMs historia. Således heter den stora salen på andra våningen för Williamssalen (efter George Williams, KFUMs grundare i London 1844) och salen vid sidan om för Emmasalen (efter en av KFUKs grundare Emma Robarts år 1855 i London). KFUM-körens träningslokal hette Prins-Oscarssalen (Prins Oscar var ordförande i KFUMs Riksförbund i nära 50 år i början av 1900-talet.